Godworst

In 1993 ontstaat in Amsterdam de band Godworst met zanger Mark, bassist André, drummer Richard en gitaristen Paul en Daan. Ze broeden op een eigengereide sound met stevige gitaren en meerstemmige vocalen.

Godworst live, 1994:
fotografie: Annique Paalvast

In het voorjaar van 1994 wordt op een dekschuit in hartje Haarlem Brâne, hun geruchtmakende eerste CD met de controversiële hoesfoto van een tot gehakt vermalen penis, live opgenomen.
Deze CD wordt CD van de Dag in het Haarlems Dagblad. Ook wordt Godworst onder andere uitgenodigd voor het Sziget festival ’95 in Hongarije waar de band op het hoofdpodium een gedenkwaardig optreden geeft.
Kort hierna leidt een muzikale botsing tot het vertrek van Paul.

Godworst op het Sziget festival in Hongarije, 23 augustus 1995:
fotografie: Annique Paalvast

Opscene 49, okt/nov 1995

Persrecensies:

De mini-CD Godworst uit 1997 wordt in diverse muziekvakbladen zeer goed ontvangen en bezorgt Godworst het predicaat ‘zwaarste band van Nederland’. De CD wordt CD van de maand bij Musicmaker gevolgd door een optreden bij KRO Radio‘s Leidsekade Live! in Paradiso te Amsterdam, begin 1998.

Uitnodigingskaart voor de CD presentatie:

CD presentatie Paradiso Amsterdam, 8 november 1997:
fotografie: Annique Paalvast

Interviews Aardschok & Fret:

Godworst bij Leidsekade LIVE! KRO radio, 22 februari 1998:
fotografie: Rob de Bree

Toch lijkt men op dat moment nog niet klaar voor Godworst. Daarnaast houdt zanger Mark de spraakmakende ‘penis in gehaktmolen’ podiumact en het bijbehorende imago wel voor gezien. 1999: Godworst RIP…
Eind 2013 krijgen Richard, André en Daan van ene Marlène een verzoek om eens te komen praten over een mogelijke muzikale samenwerking. De verbazing is groot als Marlène niemand anders blijkt te zijn dan voormalig zanger Mark.
Deze transformatie van Mark naar Marlène heeft zich, achteraf gezien, altijd al gemanifesteerd in de teksten en act van deze dame in wording. Teksten waarin het vinden van de genderidentiteit het leidmotief vormt. Nummers als Let’s Stumble, I’m Not Strange en The Belly zijn, achteraf gezien, een belangrijke indicatie voor deze grote worsteling. Een worsteling die zich ook uit in Marlène’s beeldhouwwerken; met dezelfde combinatie van kracht en souplesse als de muziek van Godworst.
Dit gegeven levert voor het herboren Godworst, nu dus een dame en drie heren, een nieuwe impuls op. Wat terug te horen is in de energieke sound: stevig en groovend.

Poster optreden 13-02-2015, na ruim 15 jaar weer op de planken:

Releases:

Godworst line-up:
[1993 – 1995] Mark Sjerps: vocalen, André Huijgen: bas, Richard Rijkhart: drums, Paul Heetebrij: gitaar, Daan van Eijndhoven: gitaar
[1996 – 1999] Mark Sjerps: vocalen, André Huijgen: bas, Richard Rijkhart: drums, Daan van Eijndhoven: gitaar
[2013 – 2016] Marlène Sjerps: vocalen, André Huijgen: bas, Richard Rijkhart: drums, Daan van Eijndhoven: gitaar
Lommerlust [1994]
MC

– Viva
– 3 $ O’s
– Zulu Zack
– Yeah
Brane [1994]
CD

– Let’s stumble
– Once more
– I’m not strange
– Zulu Zack
– 3 $ O’s
– His head
– Wooden brains
– Independent jail
– Yeah
– Burn the fleas
– Fish and ships
– Viva

Godworst [1997]
CD

– The belly
– Robosuck
– Under the puppet moon
– Wooden brains
– Dogwomen
Say Farewell to the Flesh [2015]
CD

– Say Farewell to the Flesh
– I Am You
– Halloween
– 3$Os
– The Hide
– Automobile

Recensies: