Smear

Smear [1998 – 2001] René den Engelsman: bas, Rob de Bree: drums, Daan van Eijndhoven: gitaar, Richard Rijkhart: vocalen
Begin 1998 bestonden plannen om een nieuwe band op te richten. Nieuw in meerdere opzichten, niet alleen waar het chunky heaviness maar ook solid grooves betreft, Het lastigste -uiteraard- was om de juiste mensen bij elkaar te krijgen.

Paradiso, Amsterdam; MH-optreden. Een stevige pit-bump bracht vier koppen bij elkaar. Na het optreden werden ideeën uitgewisseld. De basis van SMEAR was gelegd.
Een datum werd geprikt voor de eerste sessie. Zonder van tevoren een stijl vast te leggen viel het verrassend op zijn plaats. De daaropvolgende maanden werden studio-opnames gemaakt, wat resulteerde in een flinke hoeveelheid ruw materiaal.
Het structureren van de ruwe opnames leverde nummers op die dusdanig stevig en vet waren, die moesten op CD.
Er werd opgenomen op MiniDisc vanwege de edit-mogelijkheden, snel zoeken/afspelen en superieure geluidskwaliteit (24bits DA!).

Nog voordat de CD voltooid was, werden twee nummers geremixt door Patriot Hills. De ‘First Remix’ verscheen op de SMEAR-CD. De ‘Fifth Remix’ is hier te downloaden.
SMEAR ondersteunt het idee dat muziek direkt voor het publiek toegankeljik zou moeten zijn. Daarom zijn al de CD-tracks (MP3-formaat) gratis te downloaden.
SMEAR debuutoptreden in OCCII 16-04-1999; Amsterdamse Popprijs:
Het eerste SMEAR optreden was in de voorronde van de Amsterdamse Popprijs (16-04-1999). Die door SMEAR gewonnen werd.
De jury was unaniem: SMEAR wint de ‘Grote Prijs Van Lutjebroek 2000’ (09-04-2000). En wat hebben we gewonnen: Studiotijd en opener Taaipop 2001! Nou, om precies te zijn een OPTIE om te openen. Ja, er staat wel Taaipop opener 2001, maar iedereen weet toch dat daarmee een OPTIE wordt bedoeld?
Juryrapport Grote Prijs van Lutjebroek:
SMEAR in Winston Kingdom, Amsterdam 23-09-1999:
1999 debuut album SMEAR:

SMEAR in Studio Kelderworst tijdens de CD-opnames:
SMEAR recensies (en samenvatting voor wie haast heeft):
SMEAR live, fotografie Ron Otsen: